GüncelManşet

(Gever Grubu) Pirsûs’taki nöbet ve yaşamdan

Riha/Pirsûs: Kobanê’de IŞİD’e karşı YPG/YPJ güçleri direnişi sürerken Pirsûs (Suruç)’un pek çok köyünde nöbet ve destek için gelenler kurulan koordinasyona dahil olarak oluşturulmaya çalışılan kendi deyimleri ile “komünal yaşamı” kurmak istiyorlar. Burada bekleyişini sürdürenlerle oluşturulan koordinasyon hakkında detaylı bilgi aldık. İllerden gelen gruplardan Gever çadır ile sohbet ettik.

Geverliler, herkesin olduğu gibi kendilerinin kırmızıçizgilerinin olduğunu, bunun Kobanê olarak gördüklerini dile getirdi.Kobanê’de direnen YPG/YPJ ve halk büyük direniş içinde, bizlerde Gever’den bu direnişe katkı katmak için geldik. Nöbet sistemi ile Buraya dahil olmaya çalışıyoruz, bedenimiz nöbette yüreğimiz YPG/YPJ ile birlikte şu anda. Burada komünal bir yaşam inşa ediyoruz” diyen sözcü, bunun zaten örgütün bir yaşam biçimi olarak koyduğu bir şey olduğunu ifade ediyor.

Burada yeni bir yaşam şekli oluşturdukları ve bu bakış açısıyla koordinasyonu kurduklarını söyleyen Geverli sözcü, koordinasyonun yemek, dağıtım, güvenlik gibi birimlerden oluşturarak sorunlara çözüm bulmaya çalıştığını söylüyor. Koordinasyonun DBP il ve ilçe öncülüğünde olduğunu söyleyerek eş sözcüler aracılığıyla iletişim ağı oluşturduklarını, bu sözcülerin geniş toplantılarda kendini öneren ya da önerilen arkadaşlardan seçildiğini, kadınların mutlaka bu sözcüler oluşurken eş sözcü olarak yer aldığını vurguluyor. Yapılan planlamalarda haftanın belli günlerinde müzik tiyatro, toplantı, sohbet gibi etkinlikler de yer alıyor.

Her köy için oluşturulan komünlerin sözcülerinin bilgisi dahilinde komünler oluşturulduğunu ve sabah saat 07.00’de  “Rojbaş” diyerek uyandırılan çadırlarla başladığını belirtiler. Günün 08.00’de kahvaltı ile devam ettiği mümkün oldukça da 10.00’da mıntıka temizliği olduğunu belirten Geverliler, yemeklerin oluşturulan komünlerin aracılığıyla yapıldığını, pişirilmesinin de yine komünlerin inisiyatifinde gerçekleştirildiği dile getirdiler.

 

Gelen gençler buradaki yaşamı görünce geri gitmek istemiyor”

Biz gelen gençlerin, bu komünlerde ve nöbetlerde yer alanların nasıl etkilendiklerini sorduğumuzda, “Büyük şehirlerden gelenler genelde çok olumlu etkileniyor. En basitinden 10 gün kalıyor ve duş almadan yaşanabildiğini yani koşulları zorlayarak yabancı oldukları bir yaşamın içinde bulunabiliyorlar” diyerek gelen özellikle gençlerin çok şey öğrendiğini söylediler. Gelenlerin geri gitmek istemediklerini söylediklerini söyleyen Geverliler, Kobanê kurtulduğunda gelip buralarda yaşamak istediklerini sözlerine ekliyor.

Yaptığımız sohbette Geverliler, bu oluşturulmaya çalışılan sistemin ilkel komünal sistemde olduğunu, ancak kapitalizmle birlikte yok edildiğini, yeni bir model değil var olan modelin yeniden canlı kılmaya çalıştıklarını dile getirdi. Bu sistemin PKK yaşam tarzı olduğunu, bunu burada ortaya konan direnişle varlık bulduğunu, direnişin bir sonucu olarak yaşam bulduğunu belirtiyor.

 

Kobanê’de gücün adı YPJ”

Söz komünlere yeniden geldiğinde komünlerde her ırktan, dinden kişilerin yer aldığı belirtirken, söz kadınlara kadın direnişine gelince, Geverli kadınlar çadırlarında söz alarak, Rojava’daki direnişin en büyük özelliğinin kadınların ön saflarda, aktif olduklarını bunun artık bilinen bir gerçek olduğunu gururla dile getiriyor. En önemli kazanımın eşbaşkanlık sistemi ile başladığını, kadınların söz sahibi oldukları sitemin eşbaşkanlık olduğunu, kadınların güç olduğu bir denge kurulmasında önemli bir basamak olduğunu vurguluyor.

Bugün Kobanê’de ortaya konan kadın direnişin gücünün adının YPJ olduğu vurguluyor. Bu sürecin kadınlara güç kattığını, Gever’de kadınların bu gücün sonucu evlerinden sokağa çıktığını ekliyor. YPJ’nin kadınlara verdiği gücün, YPJ’nin dünya tarafından konuşulduğunu vurguluyor. Geverli kadınlar “Biz sırtımızı YPJ’ye dayadık diyerek sözlerini sonlandırıyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu